Management Innovation in focus: interview with Julian Birkinshaw, London Business School
CHANGE | STRATEGY
New ways of managing our organizations seem to appear across the globe, across branches of industry and across size of corporation. The old ways of managing are simply not good enough. We need to innovate our management. A Real Movement went to London Business School to meet one of…
READ MORE Ð
Pod om verksamhetsutveckling hos ledarna
CHANGE | SMART ORGANIZATIONS
I en podserie hos Ledarna om “Framtidssäkrat ledarskap” intervjuas jag om mina tankar kring hur man gör verksamhetsutveckling till en del av allas arbete. http://www.ledarna.se/play?i=7170…
READ MORE Ð
Snabbast som en konkurrensfördel
CREATIVITY | SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
I ett tidigare inlägg beskrev jag att det huvudsakliga syftet med strategi är att skapa varaktiga konkurrensfördelar – i den mån det nu är möjligt – och att det finns fyra övergripande sätt att uppnå detta. Fyra strategiska idéer. I ett inlägg beskrev jag “Störst…
READ MORE Ð
Bäst som en konkurrensfördel
SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
I ett tidigare inlägg sen beskrev att det huvudsakliga syftet med strategi är att skapa varaktiga konkurrensfördelar – i den mån det nu är möjligt – och att det finns fyra övergripande sätt att uppnå detta fyra strategiska idéer. I ett annat inlägg beskrev jag…
READ MORE Ð
Störst som en konkurrensfördel
SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
I ett tidigare inlägg beskrev jag att det huvudsakliga syftet med strategi är att skapa varaktiga konkurrensfördelar – i den mån det nu är möjligt och att det finns fyra övergripande sätt att uppnå detta – fyra strategiska idéer. I detta inlägget ska jag ta upp det första…
READ MORE Ð
Förändring av beteenden på olika sätt: frekvens och topografi
BEHAVIOR | CHANGE
Jag har i en rad tidigare inlägg diskuterat ett beteendeorienterat synsätt på strategi och förändring samt försökt reda ut vad som faktiskt är beteende och vad som inte är det – enligt mitt sätt att se det, och flera med mig. Jag har också…
READ MORE Ð
Inlärning, innovation och kontrollbehov
BEHAVIOR | CHANGE | CREATIVITY | SMART ORGANIZATIONS
Vi människor måste ibland tänka först, för att sedan kunna göra något. Vi måste också göra först för att kunna tänka sedan. Agerande är viktigt för att kunna tänka. Om vi insisterar på att alltid tänka först och göra sedan, hindrar vi lärande och kreativitet i organisationen. Dessvärre är det…
READ MORE Ð
Inlärning och den mest värdefulla resursen
BEHAVIOR | CHANGE | CREATIVITY
Det går knappt en dag utan att jag hör någon uttala saker som att de anställda är företagets mest värdefulla resurs. Så långt är allt bra. Det är därför sorgligt att förvånansvärt få organisationer lyckats vara tydliga med hur man arbetar för att fortsätta utveckla denna viktiga resurs. Enligt min ringa mening är…
READ MORE Ð
Strategi: för att förändra eller för att optimera?
CHANGE | SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
Tidigare har jag skrivit om bortprioriteringarnas betydelse i strategiarbetet. Idag kommer jag beskriva problemet med traditionella sätt att arbeta med strategi kopplat de strategiska utmaningar som organisationer står inför idag. Det klassiska synsättet på strategi utgår ifrån att en ledning utformar strategier. Detta är…
READ MORE Ð
Strategi: absolut inte bara för ledningen
STRATEGY
Olika organisationer, olika delar och olika nivåer av organisationer har behov av olika strategier. Ibland uppfattas frågor vara ”strategiska” när de hamnar på en viss hierarkisk nivå i en organisation.Det är en vanlig och allvarlig missuppfattning. Det är inte nivåer i en hierarki som avgör om en fråga är strategisk…
READ MORE Ð
Strategins 5A: arenan, affären, arbetssätten, ansvaret och avsikten
STRATEGY
Få områden är behäftade med så många ord som strategi och management. Det är inte för inte termen ”corporate bullshit” ibland används som nidord för affärsspråk. Eftersom jag sagt att jag försöker presentera en alternativ syn på strategi, tänkte jag reda ut ett antal begrepp inom strategi och sätta dem…
READ MORE Ð
Logik eller kreativitet: hur löser vi dagens strategiska frågor?
CREATIVITY | SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
Förenklat finns två olika sätt att se på strategi. Dels det klassiska där världen är relativt kontrollerbar, dels det nutida där man tror på ett större mått av osäkerhet – som jag beskrev i ett tidigare inlägg. Den klassiska synen på strategi medför att strategiprocessen ses som…
READ MORE Ð
Rationell och förutsägbar eller irrationell och omöjlig att förutsäga
CREATIVITY | SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
I ett tidigare inlägg berättade jag att jag försöker presentera en alternativ syn på strategi. I detta inlägg kommer jag att redogöra för lite utgångspunkter. Vår syn på världen påverkar vår syn på strategi och hur vi arbetar i en organisation. Vi kan prata om olika strategiskolor. Vilken strategiskola…
READ MORE Ð
Innovativ kultur ur ett beteendeperspektiv, del II
BEHAVIOR | CHANGE
I förra inlägget skrev jag del I om vikten av en “innovativ kultur” och poängen med att vara mer konkret i sina strävanden att uppnå detta. Om ni inte läst det inlägget föreslår jag att ni ägnar det 10 minuter för att få ut mer av det här. Att bli…
READ MORE Ð
Innovativ kultur ur ett beteendeperspektiv, del I
BEHAVIOR | CHANGE
Beteende är ett avsevärt mycket mer frekvent ord idag än för bara fem år sen. De flesta organisationer är eniga om att det beteenden som skapar resultat – i alla fall så långt. Dessvärre stannar det ofta där när det handlar om att praktisera ett beteendefokuserat strategi- eller förndringsarbete.
READ MORE Ð
Vad är ”change” egentligen? Ett resultat av misslyckande?
CHANGE
En kund står inför ett omfattande förändringsprojekt – precis som många andra. Jag kommer att stötta, men hon behöver mer resurser utöver mig. Hon träffade därför en konsult häromdagen som hon tänkte eventuellt skulle kunna hjälpa henne. När hon berättade vad som behövde göras möts hon av konsultens kommentar att…
READ MORE Ð
Feedback, förstärkning och belöning
BEHAVIOR | CHANGE
Ett vanligt råd är att inte blanda positiv och korrigerande feedback vid samma tillfälle. Det minskar instruktionsvärdet i feedbacken och gör det svårt för mottagaren att förstå vilka beteenden man syftar på och hur de kan bli bättre. Jag hade en chef som alltid sa: ”Det här tycker jag är bra,…
READ MORE Ð
Konsekvenser och feedback
BEHAVIOR | CHANGE
I tidigare inlägg har jag pratat mycket om konsekvenser. Konsekvenser är feedback. Feedback, ur ett beteendeperspektiv, är ett samlingsnamn för positiv förstärkning, negativ förstärkning och bestraffning som levereras som konsekvens på ett beteende, dvs. all typ av återkoppling en person får. Utsläckning kan betraktas som brist…
READ MORE Ð
Konsekvenser i inlärningspsykologisk mening
BEHAVIOR | CHANGE
Eftersom det, enligt forskning, är konsekvenserna som avgör om ett beteende ska användas i framtiden, är det viktigt att veta hur olika typer av konsekvenser påverkar beteenden. Nedan sammanfattas de fyra olika typer av konsekvenser ett beteende kan ha. Positiv förstärkning innebär att du får någonting du vill ha. Det…
READ MORE Ð
Beteenden, påverkan och värderingar
BEHAVIOR
Om en organisation ska nå sina mål måste medarbetare bete sig på ett sätt som leder till att målen uppnås – i linje med strategin. Det är det ledarskap, ledning och styrning handlar om; att få alla i organisationen att bidra till det övergripande målet, att få alla medarbetare att…
READ MORE Ð
Vad är beteenden?
BEHAVIOR
För att förstå beteenden behöver man förstå att de är en del av ett sammanhang. Ett beteende är beroende av något som startar det och något som ser till att det blir varaktigt. Det som startar beteendet kallar vi här för aktiverare och det som vidmakthåller det kallar vi här…
READ MORE Ð
Människan väljer beteende efter situation
BEHAVIOR
Människan väljer beteende efter situation. Situationsbetingning betyder förenklat att en människas beteende väljs i den specifika situationen. Man brukar säga att beteendet är kontextbundet. Vi lär oss hur vi ska bete oss i olika kontexter, olika sammanhang. Personligen kan jag vara social eller drivande i ett sammanhang, men inbunden och lat…
READ MORE Ð
Hur vi kan definiera beteende
BEHAVIOR
Det svåra för någon som vill arbeta strukturerat med att påverka och förändra beteenden blir att förstå vad som ska förändras för att bli ”drivande” eller ”karismatisk”. Det är inga beteenden. Beteende är mycket klarare definierat än så. B.F. Skinner, en amerikansk psykolog och en av beteendets mest inflytelserika forskare,…
READ MORE Ð
Beteende: grunden till alla resultat
BEHAVIOR
Hemligheten med att få saker gjorda är att agera! – Dante Alighieri Inom fysiken och matematiken finns en överenskommelse. Det som är skönheten är en oväntad enkelhet och det är vackert. Ju enklare desto vackrare. För den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras var heltalet det…
READ MORE Ð
Intuition och beslutsfattande
CREATIVITY | SMART ORGANIZATIONS
Intuition kan vara bra. Intuition bygger på generaliseringar baserad på minnen. Erfarenhet är ofta av godo. Forskning pekar dock på att vi minns fel och omedvetet gör andras minnen till våra egna. Denna partiskhet (eng. bias) kan vara allt i från bra till helt förödande för organisationer. Få chefer och…
READ MORE Ð
Hjärnan och vår förmåga att tänka nytt
SMART ORGANIZATIONS
Omvärlden har hittills inte tvingat organisationer att bli precisa. Genomsnittsmanagement, att titta på ett resultat på en övergripande nivå och inte dykt djupare i siffrorna, har i många fall varit tillräckligt för att leda en organisation. Vi har tittat på siffror på en aggregerad nivå. När omvärlden är komplicerad lär…
READ MORE Ð
Tydlighet och instruktionsvärde
BEHAVIOR | SMART ORGANIZATIONS
Inom inlärningspsykologin brukar man prata om instruktionsvärde. Det innebär kortfattat att jag utifrån en instruktion förstår vad något innebär och vad jag ska göra. Ju tydligare vi kan bli med exempelvis mål, desto mindre utrymme lämnas för tolkning och desto större chans har vi att åstadkomma vad vi företar oss.
READ MORE Ð
Upplevelser och tolkning av situationer
SMART ORGANIZATIONS
”Without data you’re just another schmuck with an opinion!” lär enligt utsago ha varit ett favorituttryck hos en amerikansk beteendeforskare och psykolog, Ogden Lindsleys. Det betyder kort och gott att utan data är du bara ännu en person, eller dåre, med en åsikt. Precis som data är viktigt för att…
READ MORE Ð
Organisationer som hjärnor
SMART ORGANIZATIONS
En metafor som kan användas för organisationen är ”hjärnan”. Att se organisationen som en hjärna innebär att förstå vikten av lärande och intelligens samt att se organisationen som ett levande system, där en hög grad av flexibilitet och innovation är nödvändig. Stora delar av organisationers styrning och ledning baseras på…
READ MORE Ð
Organisationer som system
SMART ORGANIZATIONS
Organisationer är system. En organisation vars hela verksamhet är en bergtäkt kan användas för att exemplifiera ett system. Täkten består av olika resurser, exempelvis berg, maskiner och personal. Ur berget bryter medarbetare loss stora stenblock med dynamit och maskiner. Stenblocken läggs i en kross och sorteras till olika storlekar och…
READ MORE Ð
Organisationer som maskiner
CHANGE | SMART ORGANIZATIONS
En metafor som passar in på det typiskt traditionella industriella företaget med en rationell syn på människan är ”maskinen” – inte minst fantastiskt speglat i Charlie Chaplins film Guldfeber från 1925. I den här typen av organisation uppfattas verksamheten i huvudsak som logisk, linjär och som att det alltid finns…
READ MORE Ð
Medvetenhet om ett behov: första steget mot förändring
CHANGE | SMART ORGANIZATIONS
Organisationer behöver gå från att vara omedvetna om vad som händer till att bli prediktiva – styra vad som ska hända. Ofta brukar företag säga att de vill gå från att vara reaktiva till att bli mer proaktiva. Vi vill ”reagera på förändringar snabbare”. För många handlar det inte om…
READ MORE Ð
Bygg in förändring i strategi- och styrningsarbetet
CHANGE | SMART ORGANIZATIONS | STRATEGY
Företag som vill vara långsiktigt konkurrenskraftiga måste bli duktiga på förändring och innovation. I denna video delar Pontus Wadström, med sig av sina erfarenheter om hur organisationer kan bygga in förändring i strategi- och styrningsarbetet och bli långsiktigt konkurrenskraftiga.
READ MORE Ð
Varför ska företag arbeta med strategi?
CHANGE | STRATEGY
Innovation och förändring blir allt viktigare element för företag som vill bli framgångsrika. För att lyckas med innovation och förändring måste de integreras mycket tydligare med företags strategiarbete. Omvärlden förändras allt snabbare och har lett till förändrade förutsättningar för alla…
READ MORE Ð
Kaffe på ett nytt sätt
CHANGE | CREATIVITY
En vanlig missuppfattning om innovation är att det måste ha att göra med teknik eller produkter. På senare tid har begrepp som även affärsinnovation uppstått. Det ena begreppet är krångligare än det andra, men det handlar egentligen inte om något annat än att göra något på ett nytt sätt. En del saker…
READ MORE Ð